Bilinçli Yaşam ve Sağlıklı Gelecek için

Sağlık Notları

Ayrıca diyabeti önlemek için yapacaklarınız, sizi kalp-damar hastalığına, inmeye ve hatta kansere karşı koruyacaktır. Bu yaşam tarzı ile sağlıklı, kaliteli ve daha uzun bir ömür mümkündür. Peki nasıl? "SIK SORULAN SORULAR" bölümünde bu soruya ve daha birçok soruya yanıt bulabilirsiniz. 

Gebelik diyabeti gelişen kişilerde, gebelikten sonra yaşam boyu diyabet gelişme riski %70'lere kadar çıkabilmektedir. Bu nedenle ömür boyu sağlıklı yaşam tarzını benimsemeli ve gerekiyorsa ilaç başlanmalıdır. Oranın yüksek olması gözünüzü korkutmasın. Yüksek olmasının ana sebebi, zaten sağlıksız yaşama ve kilolu olma oranlarının yüksek olmasıdır. Kilo kontrolü bu riski önleyecektir. Önlemek tedavi etmekten daha kolaydır.

Günümüzde diyabet tedavisinde elimiz oldukça kuvvetli olup, artık hastalarımızı tedavi ederken yalnızca şekeri tedavi etmeyi düşünmüyoruz. Aynı zamanda ilaçların yan faydalarından da istifade etmek istiyoruz ve ilaç tercihlerimiz bu faydalara göre değişebiliyor. Bu yan faydalar arasında, kilo verdirme, kalp koruma, böbrek koruma, karaciğer yağlanmasını önleme veya tedavi etme, olumlu nörolojik kazanımlar gibi etkiler sayılabilir. Ayrıca bazı diyabet ilaçlarının gerek direk etkisi ile gerek kilo verdirerek üreme sağlığı üzerine, kemik metabolizması üzerine kanser önlemede olumlu etkileri olduğunu biliyoruz. 

Tip 2 diyabet tanısı olan birinde üç aylık şeker ortalaması olan HbA1C’yi 1 birim düşürmek bile:

 

  • Diyabete bağlı ölümleri %25...
  • Tüm nedenlere bağlı ölümleri %7...
  • Kalp krizi riskini %18...
  • Böbrek, göz, sinir hastalığı riskini %35 azaltır.

UKPDS. Lancet 1998;352:837

 

HbA1C’yi tamamen hedef değerlere düşürürsek, şeker HASTAsı değil, diyabetik bir BİREY olursunuz. Yani şeker hastası olmayan birinden farkınız olmaz. 

 

Öte yandan şeker hastalığı sinsidir, tedavi edilmez ve HbA1c yüksek kalırsa, başta göz, böbrek ve sinir hastalığı olmak üzere ayak problemleri, kalp krizi ve inmeye yol açabilir.